Klik hier voor de webversie

Afscheidsweek van Henk Kouwenhoven

De Wandel4daagse ter ere van het vertrek van Henk Kouwenhoven als Raad van Bestuur is op maandagochtend van start gegaan. Henk werd deze ochtend ontvangen door cliënten en medewerkers van Activiteitencentrum Jan Ligthart. Henk deelde koeken uit bij de activiteiten en sprak met cliënten en medewerkers. Ook kreeg hij Spaanse les, zodat hij goed voorbereid is om eventueel de Spaanse zon op te zoeken tijdens zijn pensioen. Na een uur zwaaiden cliënten en medewerkers Henk uit en vertrok Henk naar de Brinklaan. Als verrassing stonden daar de mannen van Bosgroep Pijnenburg klaar om Henk door de kerstbomentrechter te halen. Henk had jaren terug gegrapt, dat hij daar ook wel eens doorheen getrokken wilde worden. Nou, dat hadden de mannen van Bosgroep Pijnenburg goed onthouden! “De Wandel4daagse is nog maar net begonnen en nu al een succes!”, deelt Caspar Haks, daghost van deze dag. “We zien Henk nu al enorm genieten.”


Meewandelen of aanmoedigen?
Wil jij ook nog een stukje met Henk meelopen of Henk aanmoedigen? Dan ben je van harte welkom. Op onze website staat het programmaboekje met de wandelroute die Henk de komende dagen gaat lopen. Na de laatste dag, komende donderdag, maken we een film met daarin een compilatie van de wandel4daagse. Deze zullen we ook delen via onze website www.sherpa.org en onze social media kanalen.


We wensen iedereen, medewerkers, cliënten, verwanten en vrijwilligers, maar vooral Henk heel veel plezier tijdens deze bijzondere Wandel4daagse!


Wandel4daagse

Henk heeft in de afgelopen 8 jaar een enorme bijdrage geleverd aan onze organisatie en het welzijn van onze cliënten. We willen hem daarvoor bedanken op een manier die bij Henk past. Daarom organiseren we een afscheid van vier dagen, waarin hij wandelend verschillende woonlocaties en dagbestedingslocaties bezoekt. Het doel van deze bijzondere vier dagen is om Henk de kans te geven om op een persoonlijke en informele manier afscheid te nemen van iedereen die hij gedurende zijn dienstjaren heeft ontmoet en om gezamenlijk te genieten van de mooie momenten die we samen hebben beleefd.

"Wat een cliënt zelf kan, moet hij vooral zelf doen”

Gerlinde Paas, op 1 september gestart als lid van de raad van bestuur van Amerpoort-Sherpa, is net gearriveerd in Baarn. Met de fiets, vanuit haar woonplaats Utrecht. Niet alleen is ze sportief, ze is ook gedreven en spreekt met passie over de gehandicaptenzorg, die ze goed kent als directeur bij Philadelphia.

Lees meer over Gerlinde Paas.

“In menselijke relaties moet er gewoon gelijkwaardigheid zijn"

Albert van Esterik, voorzitter raad van bestuur Amerpoort-Sherpa sinds 1 september. “Toen ik 15 was ging ik samen met een schoolvriend om de week op zondag naar Eemeroord. We haalden dan bewoners op in de paviljoens en gingen met hen naar de dienst in ‘t Gein. Dat was mijn eerste kennismaking met de zorg." Lees meer over Albert van Esterik.

Anders denken, samen doen; g€ldt voor iedereen

De zomer is nu echt voorbij. Een tijd waarin we konden uitrusten en nieuwe energie opdoen. Maar ook een periode waarin we niet stil hebben gezeten. Samen werken we er hard aan om de inkomsten en uitgaven met elkaar in balans te brengen. We zijn blij dat de eerste resultaten hiervan zichtbaar worden in de ombuiging die we moeten maken. We zijn op de goede weg!


Digitale bijeenkomsten
In het najaar organiseren we weer digtale bijeenkomsten voor verwanten. We nodigen je van harte uit om hieraan deel te nemen.


Lees hier meer over de ombuiging en de digitale bijeenkomsten.

Zingen met gebaren met afdeling Logopedie

Zowel gebaren als verwijsliedjes zijn een vorm van ondersteunde communicatie. Je spreekt meerdere kanalen aan waardoor je de boodschap duidelijker maakt en je vertraagt ook automatisch je verbale instructie waardoor mensen meer tijd hebben om de boodschap te verwerken. Communicatie is maar voor ongeveer 20% verbaal en 80% non-verbaal, dus daarom werken de gebaren zo goed.


De collega's van de afdeling Logopedie helpen hier graag bij en delen regelmatig gebaren en zingen liedjes met gebaren op het YouTube-kanaal van het Expertisecentrum van Sherpa. Wil jij ook graag gebarentaal leren om zo te kunnen communiceren met doven en slechthorenden? Abonneer je op het kanaal.

Het verhaal van... Ronnie


Ken jij Ronnie? Hij werkt bij de supermarkt in Hilversum. Dit doet hij elke dag met een grote lach op zijn gezicht. Ook de klanten zijn blij met Ronnie. In onderstaande video laten we je graag zien wat Ronnie allemaal doet. Zijn verhaal is ook te lezen op de website.

Wat is jouw verhaal? Bij Sherpa bieden we veel leuke werk- en dagbestedingsplekken, midden in de maatschappij. Ben jij op zoek naar een fijne plek, voor jezelf of jouw verwant? Kijk dan hier.


Hoedje Kijkoor op Prinsjesdag

Agnes Joseph (NSC) droeg op Prinsjesdag een speciaal hoedje, gemaakt door cliënten Anja en Lida en vrijwilliger Wies van activiteitencentrum Kijkoor. Agnes Joseph vertelt dat ze een speciale reden heeft om het hoedje te dragen, namelijk om aandacht te vragen voor mensen met een beperking en het personeel bij zorginstellingen. Sherpa is blij met deze steun. "We hopen dat regering de komende jaren meer aandacht en geld vrij maakt om de uitdagingen waarvoor we staan daadwerkelijk aan te kunnen pakken", zegt Albert van Esterik. Lees het hele artikel.


Leren is voor iedereen

Sherpa Academie biedt verschillende mogelijkheden voor cliënten om zich te ontwikkelen. Dit varieert van workshops, trainingen en materialen, tot het samen opzetten van leertrajecten. Daarnaast ontwikkelen ze visueel ondersteunend materiaal zoals praatplaten.

Heb je een specifieke vraag of behoefte, maar bieden ze dat nog niet aan? Dan zoeken ze naar een passende oplossing. Of je nu wilt leren via een laptop, spelletje of ander leermateriaal, alles wordt zoveel mogelijk op maat gemaakt. Ga eens langs en ontdek wat Sherpa Academie voor jou kan betekenen! Lees meer over Sherpa Academie

Geen toegang tot systemen van Sherpa in het weekend van 1 november
Sherpa gaat vanaf 1 november over naar een nieuwe digitale werkomgeving. Deze overgang is noodzakelijk omdat onze huidige software verouderd is, veel storingen kent en te duur is. In de nieuwe digitale omgeving kunnen medewerkers beter, sneller en betrouwbaar online (samen) werken. De nieuwe digitale omgeving maakt het ook mogelijk dat medewerkers van Sherpa en Amerpoort digitaal goed kunnen samenwerken. Dit is belangrijk in de vervolgstappen van het fusieproces.


Geen toegang tot systemen
De overgang naar de nieuwe digitale werkomgeving vindt plaats in het weekend van 1 november. In dat weekend kun je niet inloggen in de systemen van Sherpa, zoals bijvoorbeeld ONS. Ook zijn de medewerkers op de locaties niet via de mail bereikbaar. Uiteraard kun je wel bellen naar de locatie van jouw verwant. Wij zorgen er voor dat op alle locaties informatie en voorzorgsmaatregelen aanwezig zijn die noodzakelijk zijn voor de zorg van cliënten. Op maandag 4 november kun je weer inloggen in de systemen.

Ontmoetingsdag

Speciaal voor mensen die ambulante ondersteuning van Sherpa of Amerpoort krijgen, organiseren wij ook in oktober weer een ontmoetingsdag! Ben je ook op zoek naar een maatje of iemand met dezelfde interesses? Of wil je gewoon een gezellige middag? Kom dan zaterdag 26 oktober naar activiteitencentrum Kijkoor. Bekijk het programma op onze website en meld je aan

Leuk en leerzaam

Vrijdag 1 november is de SamenSterkdag 2024. Op deze dag staan mensen met een beperking centraal. Samen met naasten, vertegenwoordigers en medewerkers van zorgaanbieders werken ze aan een goed leven voor iedereen. Deze en meer activiteiten zijn terug te vinden op onze website. www.sherpa.org

Gouden Prokkel voor ervaringsdeskundigen

Op vrijdag 27 september werden de Gouden Prokkels uitgereikt aan de mooiste initiatieven voor ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Prokkelen verbindt en zorgt voor meer bekendheid en toegankelijkheid. Het thema bij alle Prokkels is: Wat kunnen we leren van elkaar?

De ervaringsdeskundigen van Sherpa en de ervaringsdeskundigen van Amerpoort hebben een Gouden Prokkel gewonnen. Lees meer op onze website.

Uitslag enquête

In een vorige nieuwsbrief vroegen we om mee te werken aan een enquête over de gebouwen bij Sherpa. Bij Sherpa houden zowel de medewerkers van schoonmaakbedrijf GOM als onze eigen medewerkers van de schoonmaakdienst de gebouwen schoon. En dat doen ze goed. Bedankt voor jullie medewerking bij het invullen van deze enquête. Een samenvatting van de bevindingen is te lezen op onze website.

Medezeggenschap

Cliënten en hun vertegenwoordigers hebben de mogelijkheid om mee te praten over het beleid. Dat is niet alleen in de wet zo geregeld, ook Sherpa vindt het belangrijk dat er medezeggenschap is. Daarom zijn er lokale raden en is er een Centrale Cliëntenraad.

De CCR bestaat uit twee delen. Een deel van de cliënten van Sherpa kan heel goed verwoorden wat zij belangrijk vindt, voor een ander deel zijn het hun vertegenwoordigers, ouders, broers, zussen, die dat doen. Die laatste groep heet de Centrale Clientenraad- Vertegenwoordigers (CCR-V). Lees hun laatste nieuws via: CCR-V

Wilt u liever geen berichten van de afdeling Communicatie van Sherpa ontvangen, klik dan hier om u af te melden.